Vestibularisneurit är en mycket kraftig yrsel som kommer plötsligt med illamående och kräkningar. Allt snurrar runt och man kan inte stå upp i början – så kraftig är yrseln. Man blir självklart rädd och åker som regel till sjukhus. Man ligger helst på friska sidan och yrsel blir värre vid minsta rörelse i början. Den obehagliga snurrande yrseln finns hela tiden men blir gradvis lindrigare. Efter någon dag kan man sitta på sängkanten, någon dag senare kan man gå försiktigt och efter en vecka är yrseln över. Ju tidigare man kan röra sig och öva balansen dess snabbare blir man frisk.
Orsaken till yrseln är en plötslig skada som drabbar balansnerven på ena sidan. Balansfunktionen försvinner helt på den sjuka sidan. Orsaken till skadan känner man inte till men mycket talar för att det oftast är en reaktiverad virus-infektion. Hos diabetiker och personer med kärlsjuka (t.ex vasculit) kan det vara en lokal cirkulationsstörning i innerörat.
Trots att man plötsligt förlorar balansfunktionen på ena sidan så programmerar hjärnan snabbt om och fungerar perfekt med bara ett balansorgan. Omprogrammeringen går snabbare om man rör sig mycket och yrseltränar.
I de allra flesta fall återkommer balansfunktionen inom några månader. När funktionen återkommer kan man uppleva en likartad yrsel men mycket, mycket mildare.
I ca. 50% blir funktionsnedsättningen bestående. Balansförmågan är perfekt efter omprogrammeringen i hjärnan men man kan uppleva en tendens att gå snett åt den funktionsnedsatta sidan när man går i mörker och inte har fullt synstöd.
En sådan här yrsel får man bara en gång. När man är återställd så är man frisk.
Om man är gammal så har hjärnan inte samma förmåga till omprogrammering.
Äldre personer som drabbas av virus på balansnerven behöver därför träna mer och längre och i vissa fall kan det bli en bestående ostadighetskänsla som försämrar balansförmågan och ökar risken för fall-skador.
Vänd dig till oss om du vill få hjälp med balansträning.
|