Storgatan 32, Ängelholm
tel: 0431 - 109 80
Cityhälsan i Ängelholm
Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vid svår Tinnitus erbjuder vi behandling med transkraniell elektrisk DC stimulering.
Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider.
Mer information
Snabblänkar
Copyright ® Cityhälsan ÖNH, Ängelholm 2013
Vilken hjälp kan man få vid tinnitusbesvär?
Om man får tinnitus är det viktigt att boka tid hos öronläkare för att utreda orsaken till besvären. Vanligaste orsakerna till tinnitus är någon form av hörselnedsättning (t.ex. åldershörselnedsättning) eller ljudöverkänslighet av migräntyp.
Kunskap och rådgivning.
Tinnitus väcker många frågor: Vad beror det på? Vad kan jag göra åt det? Det första steget mot att må bättre är därför alltid mer kunskap. Normalt försvinner tinnitus med tiden från medvetandet.
Utprovning av hörapparat.
Många med tinnitus har nedatt hörsel i olika grad. Många upplever att deras tinnitus blir bättre när de får hörapparat – dels eftersom det är lättare att slappna av när de hör bättre, dels eftersom tinnitusljudet avleds när omgivningsljud förstärks.
Kognitiv beteendeterapi (KBT).
Består av en uppsättning behandlingsmetoder, däribland hörtaktik, tillämpad avslappning och tankemässig kontroll. Syftet är att minska obehaget genom att bearbeta de egna reaktionerna inför tinnitusljudet. KBT tar inte bort tinnitus, men kan leda till att ljudet känns mindre besvärande eller inte besvärande alls.
Tinnitus Retraining Therapy (TRT).
Metod för att ”lura” hjärnan att reagera mindre negativt på tinnitus, bland annat genom ljudterapi och inslag av kognitiva metoder.
Andra psykologiska behandlingar.
Tinnitus kan lindras genom att bearbeta till exempel stress och depression i samtal med psykolog.
Maskering.
En tinnitusmasker är en apparat som avger ljud i syfte att dämpa och avleda uppmärksamheten från det egna tinnitusljudet. Maskering har ett begränsat värde och används inte numera utom i samband med TRT-behandling.
Fysioterapi och smärtlindring.
Sjukgymnastik, akupunktur och naprapatbehandling av nacksmärtor och muskelspänningar medför ofta avslappning och smärtlindring. Detta kan i sin tur lindra tinnitus.
Bettfysiologisk behandling.
Ibland har tinnitus samband med muskelspänningar i käken och felaktigt bett. I så fall kan en bettskena och annan bettfysiologisk behandling påverka tinnitus.
Läkemedel.
Tinnitus som kvarstår som ett lidande efter 6 – 10 månader är en tydlig depressionsmarkör. Behandling med antidepressiva läkemedel en mycket viktig del i behandlingen vid samtidig depression för att ge kroppen en chans att återhämta sig och därmed möjliggöra en normal habituering så att ljudet försvinner från medvetandet.
Alternativa behandlingsmetoder.
Effekterna av naturläkemedel, soft-laserbehandling och värmebehandling har inte bevisats i vetenskapliga undersökningar. De subjektiva omdömena varierar också. En del upplever att tinnitus blir bättre, medan andra tycker att ljudet blir värre eller oförändrat. Oftast är det ett oseriöst sätt att tjäna pengar på.
10 sätt att lindra tinnitus
1. Kartlägg din tinnitus. När är ljudet som värst? När märks det minst? Genom att se över din livssituation kan du hitta nyckeln till att minska obehaget av din tinnitus.
2. Slappna av. Stanna upp och ta en paus då och då. Skaffa en CD med avslappningsövningar eller musik som känns avkopplande. En del tycker att meditation, yoga, qigong eller tai-chi hjälper. Många slappnar av bäst när de tänker på en rofylld plats, en inre bild som inger harmoni.
3. Undvik inte vardagsljud. Tystnad gör att tinnitus märks tydligare. Ha därför gärna lite bakgrundsljud, till exempel från radio eller tv. En klockradio kan vara bra för den som har svårt att somna.
4. Förbättra din hörselsituation. Fyra av fem med tinnitus har nedsatt hörsel. Att skaffa hörapparat leder ofta till minskade besvär. Även för den som redan har hörapparat är det viktigt att fundera över den egna hörselsituationen hemma och på jobbet. Hur är det med hörmiljön och tillgången till hjälpmedel? Och fungerar hörapparaten som den ska? Att inte kunna kommunicera på ett bra sätt är en av de främsta orsakerna till förvärrad tinnitus hos hörselskadade personer.
5. Var aktiv, utan stress. Pressar du dig själv för hårt? Försök hitta ett vardagstempo som ger dig andrum och goda möjligheter att koppla av, utan att därför vara sysslolös och passiv. Positiva aktiviteter brukar hjälpa.
6. Ta hand om kroppen. Att motionera, få mycket frisk luft, äta bra och på andra sätt öka det allmänna välbefinnandet kan minska tinnitus. Drycker som innehåller koffein (kaffe, thé, coca-cola) samt nikotin påverkar tinnitus negativt. Alkohol, vin, öl kan ge ökad tinnitus. Undvik mat med smakförstärkare, aromämne, glutamat, MSG, E620 – E640
7. Sov regelbundet. Tinnitus medför ofta sömnsvårigheter. Detta kan i sin tur leda till stress och trötthet, vilket förvärrar tinnitus. Därför gäller det att skapa goda förutsättningar för sömn, till exempel genom att röra på sig och vara ute mycket. Olika avslappningsövningar är också bra.
8. Tala med andra som har tinnitus. Gå inte runt och tig och lid. Att tala med någon brukar hjälpa. Uppsök därför gärna en av HRFs tinnitusgrupper. För dig som vill vara anonym finns Tinnitusjouren (sök på Internet).
9. Tala med dina anhöriga. ”Släpp in” dina anhöriga – försök förklara vad du upplever. Tinnitus påverkar ofta humöret, vilket kan skapa konflikter. Och det kan i sin tur förvärra tinnitus. Konflikter är lättare att undvika om de närmaste förstår vad du går igenom.
10. Se möjligheterna. Fastna inte i negativa tankar och uppgivenhet.En positiv inställning ger positiva resultat. Kroppens normala habitueringsförmåga gör att tinnitus normalt försvinner från medvetandet med tiden.