Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider.

Mer information

     Snabblänkar

 

 

 

 

 

Yrsel

 

Yrsel är i sig ett skrämmande symptom som kan leda tanke och farhågor till allvarliga sjukdomar. Dilemmat är att yrsel kan utlösas av en nästan oöverblickbar mängd sjukdomar, sinnestillstånd, medicinbiverkningar m.m. Symtomen skiljer sig heller inte särskilt mycket åt beroende på om bakomliggande orsak är livshotande eller banal. Det är alltså inte särskilt lätt att urskilja när det rör sig om något allvarligt.

 

Vanligtvis är dock yrsel uttryck för någon ofarlig åkomma som dessutom ofta, med rätt kunskap, kan diagnostiseras och åtgärdas direkt. Med en djupare kunskap om olika yrselsymptom och mångårig erfarenhet finns således mycket att vinna.

När det gäller äldre människor med yrsel så leder besvären ofta till en passivitet och beroende av hjälpmedel (t ex käpp och rollator). Passivitet förstärker en bristfällig balans och leder till ökad risk att ramla med åtföljande risk att bryta arm eller ben.

 

Aktiv yrselträning motverkar en sådan försämring och minskar risken för fallskador.

 

 

Yrsel kan orsakas av störningar i hjärnan, hjärnstammen eller lillhjärnan t.ex vid

 

Dålig blodcirkulation t.ex av atheroscleros eller hjärtarrytmi

Mindre stroke

Tumör på balansnerven

Migrän

Multiple scleros MS

 

Yrsel kan även orsakas av störningar i örat t.ex:

Ménières sjukdom
Godartad lägesyrsel (Kristallyrsel)
Vestibularisneurit (Virus på balansnerven)
Sudden deafness med plötslig ensidig hörselnedsättning.

Vid plötslig hörselnedsättning är det angeläget att söka inom ett par dagar eftersom snabb medicinsk behandling ibland kan ge tillbaka hörseln.

Godartad lägesyrsel är mycket vanligt och kan enkelt behandlas med speciellt anpassade övningar. Behandlingen är ofarlig, men måste göras efter utredning av en specialist med god kunskap om sjukdomen som kan diagnostisera båggångarna för att avgöra vilket av balansorganen som behöver behandlas.  

 

 

Copyright ® 2012 Cityhalsan.com