Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider.

Mer information

     Snabblänkar

 

 

 

 

 

Vaxpropp 

 

Vax bildas i yttersta 1/3-delen av hörselgången. Vaxkörtlar och svettkörtlar finns bara i den yttersta delen av hörselgången. Huden i hörselgången vandrar långsamt i riktning mot hörselgångsöppningen vilket gör att vax som bildas hela tiden transporteras utåt. Normalt är vax mjukt som salva och har som funktion att skydda mot bakterier och främmande partiklar.

En del personer bildar ett torrare och segare vax som lättare bildar vaxproppar, andra personer med eksemtendens bildar ett torrt fnasigt vax blandat med avstött hud som kan bilda avlagringar i flak.

Om huden i hörselgången är irriterad av eksem, infektion eller alltför ivrig rengöring så bildas mer vax som en reaktion.

Om man gör rent hörselgången med tops eller annat så riskerar man att skjuta in en vall av vax allt längre in hörselgången. Med tiden blir ansamlingen av vax allt större och kan till slut blockera hörselgången och ibland till och med fylla ut hörselgången från trumhinnan till hörselgångsöppningen.

 

Behandling

I enklare fall räcker det med att mjuka upp vaxet med vaxlösande ämne t.ex oljespray eller revaxör.

Om man har hål på trumhinnan, infektion med klåda i hörselgången, sekret från hörselgången, en känd kronisk öronsjukdom eller fickbildning på trumhinnan så bör man undvika att droppa något i hörselgången utan föregående kontroll och helst få hörselgången rengjord med rensugning av öronläkare.

Om man vet med sig att man inte har problem med örat kan det vara en fördel att droppa vaxlösande innan man kommer för vaxborttagning – en hård vaxpropp kan skava mot hörselgång och trumhinna vid vaxborttagningen och framkalla smärta.

 

 

 

Copyright ® 2012 Cityhalsan.com