Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider.

Patientavgift 300 kr

Vaccination se prislista

Mer information

    Snabblänkar

 

 

 

Vi hjälper dig gärna att sluta röka

Rökning skadar snabbt huden. Huden mister sin lyster, blir tråkigt matt och åldras snabbare.

Det är väl märkligt att man betalar för att åldras i förtid.

 

Som öronläkare ser man ett brett panorama av sjukdomar, symptom och skador som rökningen för med sig.

 

Om vi börjar med munhålan så ser man missfärgade tänder (på baksidan) med rodnat tandkött och beläggning på tungan som ibland blir makabert brunfärgad.Nikotinblandat sekret från näsan rinner ner på gomspenen och framkallar ofta små flikiga papillom här eller på halsmandlarna (godartade tumörer).

 

Längre ner i halsen ser man torra, lätt irriterade stämband med små slemkladdar. Med tiden blir stämbanden alltmer svullna och rösten allt grövre och raspigare.En cancer på stämbandet eller tungan kommer omärkligt smygande, ett sår som inte läker, en heshet som inte går över.

Vi skall inte tala om kronisk hosta, astma eller KOL.

 

Det tråkigaste är det som sker långsamt och på sikt med kroppens blodkärl. Nikotinet i blodet påverkar musklerna runt kroppens alla blodkärl. Muskellagret blir allt tjockare och blodkärlen blir allt trängre. När hjärtat pumpar ut blodet töjs kärlen ut. Muskellagrets elasticitet hjälper till att föra blodet vidare.

 

Ett förtjockat muskelskikt i blodkärlen gör att hjärtat måste ta i med allt större kraft – högt blodtryck blir resultatet och en försvårad perifer genomblödning som man m ärker på kalla händer och fötter. Kanske till och med kramper i vaderna.

 

Som öronläkare ser man många patienter med yrsel. Hos äldre är det ofta orsakat av en dålig blodcirkulation i blodkärlen upp till hjärnan. Till följd av rökningen. På sikt är det varning för stoke eller hjärtinfarkt.

 

Alla förändringar kan gå tillbaka om man slutar röka. Till och med blodkärlsförtjockningen även om det tar ett par års tid.

 

Nikotinet är beroendeframkallande – sluta med nikotin

Börja inte snusa för att sluta röka – det är dubbelt så svårt sedan att sluta snusa. Och snuset är farligare än rökningen.

Om du skall använda nikotinplåster eller nikotintuggummi så gör det bara en kort tid.

 

BÄST ÄR ATT BARA SLUTA NÄR MAN KÄNNER ATT MAN ORKAR

 

Kom hit om du behöver stöd.

Vi kan kontrollera hur din lungfunktion förbättras

Vi kan kontrollera ditt hjärta med EKG och blodtryck.

Vi kan erbjuda medicinskt stöd och kontroller för att hålle uppe motivationen.

Vi vill ditt bästa

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH, Ängelholm