Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider. Kliniken har varit till Ängelholmbornas tjänst i över 20 år och drivs idag av Dr. Inga Malcus.

Mer information

    Snabblänkar

 

 

 

 

Vad är näspolyper?

Polyper hos vuxna:

Polyp är en lokal slenhinnesvullnad som uppstått som reaktion på en inflammation. Om man behandlar inflammationen med cortison kan polyperna helt försvinna. Dessa blekgrå utbuktningar från de trånga passagerna högt upp i näshålan har i stort sett varken nerver eller blodkärl. Symtomen är långsamt ökande ständig nästäppa med mer eller mindre nedsatt luktsinne och ökad nässekretion. Man kan känna tryck-, fyllnads- och tyngdkänsla. Rösten får en nasal klang vilket omgivningen tolkar som en långvarig förkylning. I övrigt är det ganska få besvär.

Vad beror näspolyper på?

Näspolyper beror på en långvarig och kraftig inflammation i nässlemhinnan i kombination med både miljö och ärftliga faktorer. Den inflammerade slemhinnan kan ses som polypens "rot". Näspolyper blir vanligare med ökande ålder och är något vanligare hos män.

Näspolyper förvärras ofta av virusförkylningar, troligen för att inflammationen ökar. Nedsatt borttransport av förorenat slem gör att slemmet ligger kvar och retar slemhinnan. Nässköjning kan rekommenderas. Ibland kan näspolypos bero på en bakomliggande salicylat-överkänslighet dvs överkänslighet mot "huvudvärkstabletter" som Magnecyl eller Ipren (däremot inte Alvedon). Ofta ses ett samband med astma vid salicylatöverkänslighet.

Kan jag få tillbaka luktsinnet?

Luktsinnet påverkas inte av polypen utan det är inflammationen i slemhinnan som stör, och ibland skadar, luktnerverna. Ju kraftigare inflammation och ju längre tid den funnits där, desto fler luktnerver skadas. Om inflammationen försvinner kan oskadade luktnerver börja fungera normalt igen.

Inflammationen kan dämpas med näskortison som därför kan förbättra och ibland helt återställa luktsinnet. Någon garanti finns inte, resultatet bestäms av hur många oskadade luktnerver som finns kvar.

Behandling

Nässköljningar med koksaltlösning tar bort irriterande sekret i näsan, minskar retningen och ger andra lokala mediciner större möjligheter att utöva sin effekt.

Näskortison är ett slags lokalt kortison som minskar inflammationen och är mycket mer aktivt i näsan än i övriga kroppen. Om du har astma är detta dubbelt viktigt.

Vid kraftig näspolypos prövar man en tablettkur med cortison en eller ett par ggr per år.

Stora polyper avlägsnas med en enkel operation i lokalbedövning. Vid stora problem kan det ibland var aktuellt med en större operation.

Läs om: Salicylatöverkänslighet

 

 

Polyper hos barn -

Polypen bakom näsan -

Körteln bakom näsan - Adenoiden - Veg Ad

Kärt barn har många namn.

 

Alla föds vi med en körtel bakom näsan precis som vi föds med halsmandlar. Man skulle kunna kalla körteln bakom näsan för den tredje halsmandeln. Precis som halsmandlarna är den en del av kroppens lymfatiska försvar mot infektioner.

Precis som halsmandlarna ibland kan bli infekterade och förstorade så kan körteln bakom näsan bli infekterad och förstorad. Barn med allergisk disposition brukar oftare få en förstorad adenoid.

Med åren blir körteln bakom näsan allt mindre och mindre - i vuxen ålder syns den knappt vid undersökning.

 

Ibland kan körteln bakom näsan bli så förstorad att barnet inte alls kan andas via näsan - ens efter näsdroppar. Om det verkar vara en långdragen förstoring (ofta efter en förkylning) så kan man operera bort polypen i narkos (på sjukhuset).

 

 

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH