Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider.

Mer information

     Snabblänkar

 

 

 

 

 

Lockkänsla i örat, konstiga ljud i örat. Prasslande, Tickande, Brummande eller Konstig känsla i örat.

 

Längst in i hörselgången sitter trumhinnan som en halvt genomskinlig spänstig membran. Innanför ligger mellanörat som är luftat vie en en smal kanal (örontrumpeten) som öppnar sig längst bak i näsan. Örontrumpeten är normalt stängd men öppnar sig när man sväljer och släpper då upp en portion luft till mellanörat. Om örontrumpetens öppning svullnar t.ex vid en förkylning så öppnar den sig inte lika lätt. Luften i mellanörat resorberas hela tiden av slemhinnan i mellanörat och om det inte örontrumpeten öppnar sig och släpper upp lite luft så uppstår ett undertryck – trumhinnan sugs inåt och det känns som lock i örat = Otosalpingit. Om undertrycket kvarstår och slemhinnan är lite irriterad av en förkylning så bildas vätska i mellanörat (”vätska bakom trumhinnan”) som upplevs som lockkänsla med nedsatt hörsel = Sekretorisk otosalpingit. Om bakterier vandrar upp via örontrumpeten så kan vätskan bli infekterad. Man får då en öroninflammation = otit.

 

Man kan alltså få besvär om örontrumpeten inte öppnar sig som den skall. Men märkligt nog får man lika mycket besvär om örontrumpeten inte stänger sig som den skall. Ibland, speciellt hos äldre personer och personer som gått ned i vikt kraftigt, kan örontrumpetens öppning bli förslappad och örontrumpeten står öppen hela tiden =Tuba aperta. Det upplevs som ett obehagligt lock ofta med en förändrad lite förvrängd hörselkänsla. Ofta upplever man att den egna rösten låter burkig och konstig med andra ljud eller röster låter normalt.

Naturligtvis kan en Vaxpropp eller annat främmande material i hörselgången ge upphov till lockkänsla och konstiga ljud om det ligger an mot trumhinnan.

 

Lockkänsla kan även uppstå vid Ökad muskeltonus i örats småmuskler (stapediusmuskeln eler tensor tympanimuskeln). En sådan ökad tonus kan uppstå som led i en allmän irritation eller överretbarhet t.ex vid Migrän. Lockkänsla i örat är ett vanligt delfenomen vid migrän liksom ljudöverkänslighet. Irritation av örets småmuskler kan ibland leda till små muskelryckningar Tic´s (likt muskelryckningar vis ögat) som kan upplevas kom ett knastrande eller tickande eller en ringlande känsla som om något rör sig i örat.

Lockkänsla kan även bero på en nytillkommen hörselnedsättning s.k. Sudden Deafness. Vid en plötslig nytillkommen hörselnedsättning är det viktigt att man blir undersökt snabbt eftersom en snabbt insatt behandling ökar chansen att återfå hörseln. Även en Käkledsdysfunktion kan ibland framkalla en lockkänsla i örat. Lock för örat och ett brummande ljud i örat förekommer vid ökat vätsketryck i innerörat (ungefär som vid glaukom i ögat). Vid kraftigt ökat vätsketryck i innerörat kan man uppleva en försämrad hörsel för bastoner (Innerörehydrops) och ibland yrselattacker (Menieres sjukdom )

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com