Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Komplett yrsel och tinnitus utredning. Ögon-rörelseanalys med video-nystagmoscopi. Vi erbjuder behandling av Kristallyrsel med Epley´s manöver. 

Mer information

     Snabblänkar

 

 

 

 

 

Ålders yrsel

 

När man blir gammal så blir balansen sämre precis som syn och hörsel. Ofta får man mediciner för olika krämpor och sjukdomar. Om man inte aktivt tränar så försämras konditionen alltmer. Det finns alltså många faktorer som kan försämra balansen.

 

En bra kondition är den bästa medicinen

En stor del av balansen styrs av sinnesceller i muskler och leder (det proprioceptiva systemet). Det bästa sättet att förbättra balansen är att träna sina muskler.

Vi pendlar hela tiden in jämviktsläget när vi går och står med små korrigerande muskelrörelser. Vältränade muskler justerar jämviktsläget snabbare och skyddar oss mot att ramla och bryta armar och ben. Oavsett orsaken till yrsel och obalans: TRÄNA, GYMPA, STYRKETRÄNA, DANSA.

Dålig muskelkraft = dålig balans.

 

Se över din medicinering

Ju äldre man blir dess känsligare blir man för mediciner och risken är att man får för hög dos. Många mediciner har yrsel eller trötthet som biverkan. Ju fler mediciner dess större risk för en adderande effekt. Lugnande mediciner och sömnmedicin sätter ned nervernas reaktionsförmåga och försämrar balansen även om man inte känner sig trött eller påverkad. Undvik yrselmedicin av typ ”åksjuke-tabletter”. Dessa har bara effekt mot illamående och skall bara användas tillfälligt.

 

Andra faktorer 

Utöver dessa viktigaste bitar finns flera tänkbara faktorer som ger ostadighetsyrsel eller återkommande episoder av snurryrsel.

 

Ostadighetsyrsel:

  • Perifer neuropati med nedsatt känsel i ben o fötter (diabetes, B12-brist, medicinbiverkan, efter cytostatikabehandling mm mm),
  • Passivitet efter skada eller sjukdom med ökad stelhet i muskler och leder, försvagade muskler.
  • Skada eller sjukdom i centrala nervsystemet t.ex vid parkinson, efter skalltrauma eller efter mindre stroke mm mm
  • Allmänt försämrad cirkulation (för högt eller för lågt blodtryck, oregelbunden hjärtverksamhet, åderförkalkning, kärlförtjockning av nikotin, vasculit mm mm)

 

Återkommande episoder av snurryrsel

Störd cirkulation till hjärnan.

Blodflödet i blodkärlen till hjärnstammen och lillhjärnan blir emellanåt för långsamt och räcker inte riktigt till för att syresätta. Det kan räcka med en period med mycket långsam puls eller en period med ovanligt lågt blodtryck (t.ex på efternatten) eller en mikropropp. Alternativt kan det vara en förträngning av ett blodkärl t.ex nikotineffekt hos rökare.

Kristallyrsel

Försämrad cirkulation till balansorganet gör att kristaller lättare lossnar från kristallorganet och hamnar i någon av båggångarna. Kristallyrsel är en vanlig yrselform när man blir äldre och denna typ av snurryrsel som kommer när man lägger sig på sidan eller tittar uppåt kan behandlas med en speciell manöver.

 

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH, Ängelholm