Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider. Kliniken har varit till Ängelholmbornas tjänst i över 20 år och drivs idag av Dr. Inga Malcus.

Mer information

    Snabblänkar

 

 

 

 

Ont i munnen. Sår i munnen

 

Aftös stomatit:

Aftös stomatit är det latinska namnet för blåsor eller sår i munnen. Blåsorna ses bara i ett kort inledningsskede och övergår sedan till den karaktäristiska formen av runda vita eller gulvita sår i munnen med röda kanter. Det svider och gör ont där såren sitter. Aftös stomatit är en återkommande pina! Orsaken till dessa munsår är okänd men man misstänker att såren orsakas av att kroppens försvarsceller av misstag angriper den egna vävnaden i samband med att kroppens motståndskraft är nedsatt. Det kan ha samband med födoämnesöverkänslighet, glutenöverkänslighet och anemi.

Pröva en diet där man utesluter vissa födoämnen för att se om munsåren upphör. Undvik följande: godis (även choklad) och citrusfrukter, alla halvfabrikat, kaffe, socker, juicer, nötter, tomater, cocacola, te.

Behandling i lindrigare fall:

■ TriamcinolonAPL ex tempore munhålepasta 0,1%triamcinolon

■ Zendium (tandkräm och munsköljvätska) amyloglucosidas, glucosoxidas

(Apotek och dagligvaruhandel)

■ Aftamed (gel och spray för lokal applikation) hyaluronsyra (Apotek)

■ Oralmedic (lösning för lokal applikation) hydroxybensensulfonsyra, (Apotek) hydroxymetoxybensensulfonsyra, svavelsyra

■ After Remesense (självupplösande plåster) hyaluronsyra (DAB Dental AB)

Behandling i svårare fall:

■ KlortetracyklinAPL ex tempore (munsköljvätska) klortetracyklin (pulver till lösning 250 mg, 16st, munsköljning x 2)

■ KlobetasolAPL ex tempore (klobetasolproprionatmunpasta 0,025%50 g, appliceras x 2)

Viss lindring erhållas med lokalt smärtlindrande medel:

■ Andolex (munsköljvätska 1,5 mg/ml) benzydamin. Antiinflammatoriskt lokalanestetikum för munsköljning

■ Xylocain (salva 5%), LidokainAPL ex tempore munhålepasta 5% 15 g.

 

Munsveda – Burning MouthSyndrome
Typiskt för BMS, eller munsveda, är att man har en ofta symmetrisk brännande känsla i läppar, tunga eller gom. Känslan kan hålla på hela tiden eller vara varierande, och man kan ha andra symptom som hör ihop med den - t.ex. torr mun, en obehaglig smak i munnen, känsellöshet eller en känsla av ett hårstrå på tungan. Den brännande känslan kan vara starkare när man äter varm eller kryddad mat eller om man blir stressad. Man använder olika benämningar på fenomenet, t.ex. munsveda, burning mouth-syndromet, BMS eller glossodynia, tungsmärta.

Syndromet är vanligare hos kvinnor, och det bryter vanligtvis ut kring klimakteriet eller senare.
Man känner inte riktigt till vad som är orsaken till syndromet. På senare tid har forskningsresultat antytt att förmedlingen av smak- och värmeimpulser från tungan till hjärnan är förändrad hos personer som lider av syndromet. Man antar att det leder till smärta, obehagskänslor och en brännande känsla i munnen. Om en smärtupplevelse beror på att nervernas funktion är felaktig så kallas det för en neuropati smärta. Symptomen kan hänga ihop med förändringar i kroppens hormonproduktion, och man kan samtidigt besväras av trötthet och depression. Kontrollera B12. Inga andra åtgärder behövs mer än regelbundna kontroller hos tandläkare eller öronläkare.

Det verkar som om de patienter som försöker fortsätta att leva som förr oberoende av symptomen, och fortsätter att göra allt de tyckt om att göra tidigare, skulle klara sig bäst. Det kan betyda att man aktivt måste försöka glömma negativa tankar som t.ex. "man kan inte njuta av maten som förr". En viktig del av behandlingen är att acceptera det faktum, att BMS är ett långvarigt tillstånd, och att det kan ta år innan symptomen försvinner helt. Man borde alltså försöka lära sig leva med munsvedan. Ofta kan man minska munsvedan med kognitiv beteende terapi. Ofta hjälper det redan att veta, att det inte är fråga om någonting farligt. Nästan alla patienter lär sig leva med symptomen.

Alldeles som vid alla andra kroniska smärttillstånd kan en liten dos antidepressiv medicin hjälpa. Det kan iland vara en variant av migränrelaterad sensorisk överkänslighet. I så fall kan besvären lindras genom att undvika migräntrigger i kosten. (se migrän-diet)

Undersökningar har visat att alfalipoinsyra kan minska BMS-symptomen. Den rekommenderade dosen är 200 mg tre gånger per dag under en månad - därefter en gång per dag. Man kan köpa alfalipoinsyra i affärer som säljer naturprodukter.

Munsvedan blir ofta värre om munnen är torr. Det lönar sig att hålla munnen fuktig, antingen genom att dricka mycket vatten, tugga tuggummi sötat med xylitol eller använda preparat som säljs speciellt för det ändamålet på apotek, eller till exempel med olivolja.

 

Behçets sjukdom
Sällsynt sjukdom. Högst 10 personer per miljon invånare. Vanligast för personer födda i de östra delarna av Medelhavsområdet och Japan. Vanligen insjuknar man mellan 25 och 35 års ålder. Sjukdomen karaktäriseras av återkommande smärtsamma sår i munnen och på könsorganen samt inflammation i ögonen och tarmen. Ett särskilt hudfenomen är patergi, en ospecifik överretbarhet i huden som gör att småskador, till exempel ett nålstick, ger upphov till en liten, varfylld blåsa.

Diagnoskriterierna för Behçet’sdisease är

  • återkommande sår i munnen som ska ha setts av läkare och har återkommit minst 3 gånger under ett år
  • ögoninflammationer
  • positivt patergitest
  • återkommande sår på könsorganen
  • varfyllda utslag eller knölros (blåaktiga svullnader på benen)

Behandling som vid Aftös stomatit.Colchinin är en specifik medicinsk behandling. Ofta krävs en kombination av läkemedel som används lokalt på slemhinnorna och kortison i tablettform under akuta försämringsperioder. Andra antiinflammatoriska medel eller bedövningssalvor kan lindra smärta.

 

 

 

 

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH