Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider. Kliniken har varit till Ängelholmbornas tjänst i över 20 år och drivs idag av Dr. Inga Malcus.

Mer information

    Snabblänkar

 

 

 

 

Nässköljning

En väl fungerande näsa är viktigare än man kan tro för välbefinnandet. Näsan är innehåller ett luftfilter (slemhinna med flimmerhår), en högeffektiv värmeväxlare/luftfuktare (näsmusslorna) och dessutom ett alarmsystem som signalerar när kroppen utsätts för angrepp (nerver som kan framkalla sekretion eller nysning). Och dessutom är näsan säte för luktsinnet, som ger livets upplevelser lite extra guldkant men som också är en del av signaleringssystemet som gör oss uppmärksamma på faror som hotar i omgivningen.

 

Vid förkylningar och andra inflammationer i näsans slemhinnor samlas döda celler, virus/bakterier och slaggprodukter på slemhinneytan som ett tjockt ibland gulfärgat slem. Genom att skölja näsan med vatten hjälper man kroppen att avlägsna detta slem, som innehåller en mängd inflammatoriska substanser, bakterierester och partiklar (damm, sot, pollen mm, mm) som kan underhålla retningen av slemhinnan.

 

Nässköljningen kan bryta en ond cirkel, hjälpa till att återställa balansen i slemhinnan och lindrar dessutom snabbt symtomen. Nässköljning är en gammal huskur som utnyttjats genom seklerna vid förkylning men som så mycket annan gammal kunskap har nässköljning fallit i glömska beroende på att vi fått nya moderna mediciner som penicillin och näsdroppar. Men penicillin och näsdroppar hjälper inte alltid och många gången kan det vara bra att undvika sådan medicinering.

 

Nässköljning har god symtomlindrande effekt omedelbart om man är förkyld och täppt av en massa snuva.

Men det är också en bra behandlingsstrategi om man har en långdragen inflammation, som vid allergisk rinit, vasomotorisk rinit eller bihåleinflammation.

 

Vanlig koksaltlösning är enkel att göra!

Blanda 1 liter ljummet kranvatten (i Sverige behöver man inte koka vattnet) med 1 matsked salt.

Det är grundreceptet. Sedan kan man lägga till ett kryddmått bikarbonat för att göra vattnet lite mer vävnadsvänligt.

 

Nässköljningen blir mycket lättare om man använder någon form av hjälpmedel och det finns många bra alternativ. En näskanna kan man köpa i hälsokostaffär och de som är mest använda är "Nosebuddie" och "Nasoklar". Alternativt kan man använda en nässpruta, "Nosaline", som finns på Apoteket.

Koksaltspray som finns färdiga på Apoteket är mer för att fukta slemhinnorna och inte ett alternativ till nässköljning

 

Det är alltså bra med nässköljning. Och det som är bra för näsan är bra för hela luftvägen och därmed för hela kroppen och välbefinnandet. Oftast är nässköljning ett komplement till annan behandling som t.ex. en kortisonspray men om man bara har en lindrig inflammation kan nässköljning fungera som enda behandling, som när man är förkyld eller har besvär av vasomotorisk rinit eller allergi eller besvär av näspolyper.

 

 

 

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH