Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Komplett yrsel och tinnitus utredning. Ögon-rörelseanalys med video-nystagmoscopi. Vi erbjuder behandling av Kristallyrsel med Epley´s manöver. 

Mer information

     Snabblänkar

 

 

 

 

 

MIGRÄN DIET

Håkan Enbom MD, PhD

Citykliniken ÖNH, Ängelholm

 

 

Migrän innebär att man har ett nervsystem som är mer lättirriterat än normalt. Ett tecken på detta är att olika sinnesorgan är ovanligt känsliga (t.ex ljus- eller ljudöverkänslighet, luktöverkänslighet, öm och lättirriterad mage mm).

Många födoämnen innehåller mycket av så kallade biogena aminer - ämnen som ökar nervsystemets retbarhet. Genom att konsekvent undvika mat som innehåller alltför mycket av dessa ämnen kan man successivt minska nervsystemets överretbarhet och succesivt minska risken att få huvudvärk och andra migränrelaterade besvär.

 

Följande bör man i möjligaste mån undvika att äta:

 

 • Koffein (Kaffe, The, CocaCola, RedBull, sportdrycker..)
 • Alkohol (Öl, Vin – speciellt rött vin ..)
 • Choklad
 • Ost (speciellt stark o lagrad)
 • Citrusfrukter, Avokado, Banan
 • Sötningsmedel (Aspartam)
 • Glass (innehåller ofta aromämnen och carragen)
 • Allt som innehåller Glutamat (aromämne, smakförstärkare, MSG)
 • Buljong, salladsdressing, salladssås, pulvermos
 • All färdigmat – snabbmat
 • Varma koppen soppor, snacks, chips och tacos
 • Köpt Pizza, Hamburgare och China-mat

 

Studier har visat att vanligaste migrän-trigger är: kaffe, ost, choklad och rött vin.

I en studie omfattande 429 personer med migrän angav 17 % att migrän framkallades av kaffe, ost eller choklad, 28 % angav att alkohol framkallade migrän. 12 % var känsliga för rött men inte vitt vin och 28 % angav att migrän framkallades av öl (även lättöl).

 

Säkrast är att göra maten själv av råvaror som man har kontroll över.

 

Glutamat är lömskt för den som är känslig. Monosodium glutamat (MSG) som det heter är ett syntetiskt framställt ämne som tillsätts i mycket av färdigmat för att det skall smaka godare (och sälja bättre). Förrädiskt nog gömmer det sig under många olika benämningar. På innehålls-förteckningen brukar det stå: smaktillsats, aromämne, smakförstärkare, proteinhydrolysat, m.m. om det inte står som glutamat, MSG eller monosodiumglutamat. Som E-nummer går det under E620-630 E407-412.

Det finns i chips och tacos, dressing, allkrydda, buljong, soppor och färdigmat -  till och med i chokladkakor, läsk och godis kan det vara tillsatt.

Carragen som utvinns av alger kan utlösa en MSG-liknande reaktion och kronisk inflammation i tarmen.

 

Symptom vid Glutamat (MSG) överkänslighet:  hjärtklappning, ångest, tryck i bröstet, svettning, svimningskänsla, muntorrhet, yrsel, ont i magen, huvudvärk. Besvärsgraden kan variera från knappt märkbart till katastrofkänsla, diarré anafylaxi eller rejäl migränhuvudvärk.

 

Copyright ® 2012 Cityhalsan.com.com

Citera författaren om materialet används

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH, Ängelholm