Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Komplett yrsel och tinnitus utredning. Ögon-rörelseanalys med video-nystagmoscopi. Vi erbjuder behandling av Kristallyrsel med Epley´s manöver. 

Mer information

     Snabblänkar

 

 

 

 

KRISTALL YRSEL

 

Kristallyrsel är en mycket vanlig godartad och självläkande yrsel som kan botas med olika former av positionell behandling.

Yrseln orsakas av små kristaller från kristallorganet som av misstag hamnat i balansorganets båggång och där framkallar en irritation genom att påverka balanscellerna.

 

 

Balansorganet består av två sammanhängande delar: Kristallorganet och Båggångsorganet.

 

Kristallorganet

Den äldsta delen av balansorganet kallas kristallorganet eftersom saltkristaller bildas i gelé-täcket över sinnescellerna. Saltkristallerna fungerar som en tyngd och informerar på så vis sinnescellerna om tyngdpunkten (kroppens jämviktspunkt i relation till jordens dragningskraft).

Saltkristallerna bildas hela tiden nya och gamla kristaller lossnar från ytan och löses upp spontant i endolymfan eller avflödeskanalen. Endolymfan är näringsvätskan som fyller ut balansorganets alla delar.

 

Båggångs organet

Den utvecklinghistoriskt yngre delen av balansorganet består av tre halvcirkelformade rör (båggångar) som börjar och slutar i den delen av balansorganet där kristallorganet ligger. I dessa rör finns sinnesceller som är känsliga för om vätskan (endolymfan) i röret flyttas. Vid en snabb vridning av huvudet ”hinner vätskan inte riktigt med” och den relativa rörelsen påverkar sinnescellerna som på det viset uppfattar och signalerar om huvudvridningen.

 

Klump med saltkristaller i en båg-gång

Ibland kan en klump av kristaller av misstag glida in i något av rören (båggångarna). I speciella lägen kommer kristallerna, av sin tyngd, att glida ner i röret och trycka på sinnescellerna där. Sinnescellerna signalerar då: ”kraftig vridning” . Den signalen uppfattas av hjärnan som att allt plötsligt snurrar runt, runt. Men yrsel slutar snabbt – inom några sekunder.

 

Godartad lägesyrsel

Yrsel orsakade av kristaller kallas även för godartad lägesyrsel eftersom speciella kroppslägen kan utlösa yrseln. Yrseln utlöses om man till exempel tittar upp och åt sidan i ett skåp eller om böjer sig och tittar under och åt sidan eller om man vänder sig på ena sidan i sängen. Yrseln går över på några sekunder – det känns obehagligt – man tar tag i något – får hjärtklappning av obehagskänslan – kanske lite kallsvett.

Man kallar den för godartad eftersom den är ofarlig och oftast självläkande. Kristallerna löser upp sig med tiden men det kan ta upp till 3 månader. Orsaken till att det tar så lång tid är att rören är så smala och rymmer så lite vätska. Saltlösningen i röret runt kristallklumpen blir koncentrerad och mättad.

 

Vem får kristallyrsel?

Alla kan drabbas av kristallyrsel men det finns vissa saker som gör att ovanligt många kristaller lossnar och därigenom ökar risken att drabbas av kristallyrsel. Om man får en smäll mot huvudet eller skallen så kan en svärm av kristaller lossna. En annan orsak är om blodcirkulationen till innerörat permanent eller tillfälligt försämras. Det innebär att äldre personer, rökare och diabetiker riskerar att drabbas lättare av kristallyrsel. Även personer med migrän får återkommande påverkan av blodcirkulationen och drabbas oftare av kristallyrsel.

 

Obehagligt kraftig kristallyrsel

Personer med migrän har alltid ett överkänsligt nervsystem. Det yttrar sig tydligast som ljusöverkänslighet i samband med en huvudvärksattack. Personer med migrän – även personer som aldrig haft huvudvärk men som har migrän i släkten – kan uppleva kristallyrsel som en otroligt kraftig och obehaglig, panikångestframkallande, yrsel. Obehaget kan utlösa tillfällig lockkänsla i örat och ett tillfälligt migränrelaterat öronsus.

Migränpatienter med kraftig ångestframkallande lägesyrsel kan ta en åksjuke-tablett innan test och manöver för att minska obehaget.

 

Hur ställer man diagnosen

Undersökning med positionellt test är bevisande för en kristallyrsel. Med huvudet vridet åt sidan förs man från sittande till liggande med huvudet lätt bakåtlutat. I den positionen brukar eventuella kristaller alltid glida i röret mot sinnescellerna och utlösa yrsel. Med en speciell utrustning (Frenzels glasögon eller Videonystamoscopi) kan man samtidigt se ögonens rörelser. Vid kristallyrsel utlöses en karakteristisk snabb ögonrörelse i samband med yrselkänslan som är helt typisk vid kristallyrsel.

 

Lägesbehandling vid kristallyrsel

Med olika metoder kan man försöka att vrida huvudet så att kristallerna glider ut ur röret - ut i fri vätska och vidare till avflödeskanalen. Epley´s manöver brukar vara den mest tillförlitliga metoden. Man kan pröva den själv hemma eller få hjälp av speciellt tränad personal eller läkare.

 

Något annat att tänka på?

Om man inte kan utlösa typiska ögonrörelser vid positionellt test kan en lägesyrsel i sällsynta fall vara orsakat av en lillhjärns störning. Atypisk lägesyrsel med huvudvärk eller nackvärk bör utredas med MR röntgen av skallen.

Efter lindrigt trauma mot nacken, t.ex häftig vridning, kan en skada uppstå i ett av blodkärlen i nacken med åtföljande försämrat blodflöde vid huvudvridning. Lägesyrsel efter nackskada med nackvärk bör utredas med MR-angio.

Patienter med stel nacke och känd nackproblematik får ta det lite försiktigt vid positionellt test och lägesövningar. Nackens rörlighet får styra hur mycket man kan vrida huvudet vid test och manöver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright ® 2013 Cityhälsan ÖNH, Ängelholm