Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider. Kliniken har varit till Ängelholmbornas tjänst i över 20 år och drivs idag av Dr. Inga Malcus.

Mer information

    Snabblänkar

 

 

 

SVÅRT ATT SVÄLJA
MATEN FASTNAR ELLER HAKAR UPP SIG
FELSVÄLJNING

                          boka tid för undersökning om mat fastnar i matstrupen

I munnen: Hög sväljstörning : Oral dysfagi
Problem framför allt med tungans funktion och sväljningsreflexerna från gombågarna.

Upplevs som att det är svårt att att transportera födan bakåt till svalget, att tuggan kan ligga kvar i munnen utan att sväljningsreflexen utlöses.

 

Sväljstörning i halsen: Faryngealdysfagi
En störning som drabbar nedre delen av svalget. Det kan innebära att muskelkraft saknas för att luftstrupen skall kunna stängas till under sväljningen, att kraft saknas för att öppna övre matstrupsmunnen eller för att transportera födan genom svalget till matstrupen. Felsväljning och gurglig oren röst blir följden. Föda ligger ofta kvar bakom tungan, i matstrupsingången eller i luftstupsingången. Föda som ligger kvar i svalget kan efter sväljningen också läcka upp till näsan.

 

Sväljstörning av oral och faryngeal typ ses ofta efter stroke (slaganfall), vid MS (multipel skleros), Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, cirkulatorisk demens, ALS (amyotrofisk lateralskleros), ibland i samband med skall- och nackskador och vid munhåle- och svalgtumörer. Oral dysfagi uppträder också ofta vid uttalad muntorrhet orsakad av mediciner eller av sjukdomen Sjögrens syndrom.

 

Sväljstörning i matstrupen: Esofagealdysfagi

Stopp i bröstet oavsett om det är vätska eller fast föda talar för en störd muskelfunktion eller störd peristaltik t.ex achalasi.

Achalasia cardiae kan debutera redan i sena tonåren och misstolkas ofta som anorexianervosa.

Stopp i bröstet oavsett hur stor tuggan varit som svalts ner orsakas oftast av ett magmunsbråck.

Stopp i bröstet vid en viss storlek på tuggan beror på någon form av förträngning, t ex ärrbildning av t ex tablettskada eller frätskada t.ex av reflux av magsyra. eller av en tumör/cancer.

 

Ont i bröstet

Smärta uppstår om mat fastnar, om en tablett fastnar och löser upp sig med sårbildning eller om slemhinnan irriteras av upprepade refluxer av magsyra.

 

Nyhet för alla som har svårt att svälja tabletter

På svenska apotek finns sedan 7 februari 2011 ett välsmakande och lättsvalt tablettöverdrag MedCoat® för alla som har svårt att svälja tabletter och kapslar.

 

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH